В днешния съботен ден честваме 146 години от Шипченската епопея - 

...
В днешния съботен ден честваме 146 години от Шипченската епопея - 
Коментари Харесай

Честваме 146 години от Шипченската епопея!

В днешния съботен ден честваме 146 години от Шипченската епопея -  решителните сражения, определили изхода на Руско-турската освободителна война.

Епичните борби се водят на най-високите точки на Шипченския проход – връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 21 до 23 август 1877 година сред войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.

Задачата на малобройния руско-български отряд под командването на ген. Н.Г. Столетов, наброяващ към 7 500 души е да спре превъзхождащата я по бройка войска на Сюлейман паша (около 27 000 души и запас от 10 000), да не ѝ разреши да премине Балкана и да се съедини с турските елементи в Североизточна България в помощ на обсадената в Плевен войска на Осман паша.

Удържането на Шипченския проход през август 1877г. слага сполучливото начало за траялата и по-нататък защита на прохода.

Заради тържествата през днешния ден придвижването в региона ще бъде лимитирано за директно преминаващите коли. Алтернативният маршрут е през Прохода на републиката. Ще бъдат пропускани единствено участниците в събитието и формалните посетители. А измежду тях главен посетител е президентът Румен Радев, тъй като националното честване се организира под патронажа на президента.

В 11 часа на връх Шипка президентът Радев ще одобри строя на представителните роти от Националната гвардейска част, след което ще бъде отслужена заупокойна молитва. Очаква се и слово на президента по случай годишнината. Държавният глава ще сервира венец пред Паметника на свободата и ще отдаде респект пред паметта на починалите за Освобождението на България.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР